Köksrenovering – ny, vacker energi på ett lätt sätt! 

Köket ska vara en trivsam plats med god energi och lustfylld känsla. Inredningen är en del i att skapa denna inbjudande atmosfär. Tysta vitvaror är viktiga och en låg energiförbrukning. Naturligtvis ska det kombineras med en design du tycker om och det går att fixa för en mindre penning! 

Gör köksrenovering till ett familjeprojekt 

En trevlig sak som familjen kan samlas runt, om man vill göra köksrenovering till ett familjeprojekt med köksrenoveringstockholmslän.se, är en “moodboard“. Detta fungerar. Samlas runt bordet eller vid datorn, klipp och klistra från tidningar och alla ställen där man kan söka rätt på tips om köksrenovering. Hämta in färgkombinationer och olika sorters material. När allting blandas på “moodboarden” ser man plötsligt vad man vill ha. Det kan bli en riktigt rolig upplevelse! Det bästa av allt är när familjen är samlad och engagerad eftersom alla brukar vilja hjälpa till med något som man varit med och skapat. Speciellt färgkombinationer kan vara roligt att ta fram tillsammans. 

Köksluckor 

Många vill ha ett nytt kök men kanske inte betala en så stor summa på en gång. Då är tipset att renovera en del i taget, och att börja med det som lyfter köket mest; köksluckorna och bänkskivorna. Att byta dessa kan göra underverk, och då kan du byta ut vitvarorna i nästa steg, golvet i steg tre osv, för att sprida kostnaden för snickare på södermalm för köksrenovering. Exempelvis kan du också behöva titta på funktionaliteten i köket ,som kranar och liknande. En bra kökskran ska vara dynamisk så att du kan koppla loss den och hålla den i handen när du spolar av tallrikar. Sådana saker kan göra köksarbetet mer lustfyllt. Köksluckor och bänkskivor syns tydligt och skapar atmosfären i köket. Det är anledningen till att du ska börja med dessa. Om ditt kök är äldre än från 80-talet kan du stöta på patrull eftersom stommarna bakom luckorna inte hade standardmått på den tiden. Det betyder att du måste byta ut allt och då kan det vara bättre att börja med att slipa och måla de gamla luckorna och byta ut alla bänkskivor som steg ett, om du inte har tillräckligt med kapital att byta ut hela den gamla inredningen förstås. Slipade och målade skåp med utbytta handtag kan bli riktigt snyggt, här finns mycket att göra. Man kan betsa eller måla, och handtagen kan matchas mot de bänkskivor som du väljer. Rostfria bänkskivor med snygg borstad yta passar bra med borstade knoppar eller handtag. Borstad aluminium exempelvis, känns som mycket innovativt och ger en modern känsla. Du behöver dock en likadan kökskran för att det ska matcha. Designkänslan skapas i de små detaljerna. 

Bänkskivor 

Rostfritt är snyggt men kan lätt repas, granit är hårdare och mycket vackert. Du kan också välja exempelvis glas eller trä. Träskivor behöver underhållas årligen genom att man oljar dem. Vissa tyngre bänkskivor behöver också installeras av fackman. Det finns mängder av bänkskivor att välja mellan. Tänk på att matcha luckor och detaljer till dessa utifrån den stil som köket ska ha: Traditionellt, innovativt eller neutralt.